Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- W niewielkiej ilości ciepłej wody rozpuść drożdże wraz z cukrem. Powstały zaczyn wlej do miski z mąką, dodaj sól i oliwę. Zagnieć ciasto, dodając powoli ok. 200 ml ciepłej wody, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Podziel je na 10 części i uformuj kulki. Odłóż je na czystą ściereczkę, przykryj drugą i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużym garnku rozgrzej olej.
- W międzyczasie wymieszaj w misce Mozzarellę, salami i pomidorki, dopraw je solą i oregano. Kulki ciasta rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, na każdym placku połóż porcję nadzienia. Zamknij panzerotti tak jak pierogi, dociskając mocno brzegi ciasta.
- Smaż po 1-2 sztuki jednocześnie, aż nabiorą złocistego koloru. Usmażone układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na gorąco.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5