Jak zapobiegać zbyt wczesnemu wyrzucaniu produktów
W Polsce operujemy dwoma rodzajami oznaczeń dat ważności – “najlepiej spożyć przed…” i “należy spożyć do…” Pierwszy termin określa produkty, które po jego upływie nadal mogą być zdatne do spożycia. Po upływie tego terminu produkty przed spożyciem należy ocenić biorąc pod uwagę ich wygląd, konsystencję, zapach i smak. Ta żywność jest nadal bezpieczna do spożycia. W tej grupie produktów znajdziemy: suche makarony, kasze, ryż, herbatę, kawę, przyprawy. Jeśli nie ma w śladów bytowania szkodników oraz nie widzimy innych cech, które wzbudzają nasze wątpliwości – możemy je przygotować do spożycia.
Oznaki przeterminowania części produktów spożywczych bywają oczywiste, ale w przypadku niektórych z nich znacznie trudniej jest ocenić ich stan. Zobacz, czy nie wyrzucasz produktów zbyt wcześnie.
Produkty zazwyczaj wyrzucane za wcześnie
Banany o innej barwie niż klasyczna. Mocno dojrzałe, zbrązowiałe są bardzo słodkie, a ich kolor nie jest oznaką zepsucia miąższu.
Zwiotczałe i przyschnięte warzywa korzeniowe (burak, marchew, pietruszka), które możemy jeszcze dodać do zup, sosów lub sałatek na ciepło.
Długo otwarty sos sojowy. Jeśli przechowujemy go w lodówce, może tam stać nawet 2-3 lata.
Oliwa z oliwek. W odpowiednich warunkach tj. ciemna butelka, brak dostępu światła, oliwa może być przechowywana 3 lata (nieotwarta), po otwarciu 2–3 lata poza lodówką.
Pomarszczone, przyschnięte owoce i warzywa, które zapewne straciły na soczystości, ale nadal można je zjeść (nie dotyczy to sytuacji, gdy pojawiło się gnicie, pleśń i zaszła fermentacja).
Zamknięte produkty pasteryzowane, takie jak dżemy, musztarda, ketchup. Nieotwarte mogą stać w naszej spiżarni nawet 2 lata.
Skrystalizowany miód. W formie stałej jest nadal zdatny do spożycia.
Suszone morele i śliwki z delikatnym białym nalotem. Z dużym prawdopodobieństwem jest to scukrzona fruktoza, która wytrąciła się z bardzo słodkiego owocu w okresie przechowywania i w wyniku skurczenia owocu pod wpływem suszenia. Nie tylko nie świadczy ona o zepsuciu owocu, a nawet potwierdza, że owoc został zebrany w szczycie swojej dojrzałości, kiedy posiadał najwięcej cukru.
Boczniaki porośnięte delikatnym białym meszkiem. Jest to naturalny objaw wzrostu zarodników boczniaka, nie powoduje jego psucia.
Produkty, które nie powinny być konsumowane
Kiełkujące lub zielone ziemniaki.
Warzywa i owoce, na których pojawiła się pleśń.
Skwaśniałe mleko UHT.
Sery pleśniowe, na których pojawiła się czerwona pleśń.
Pieczarki, na których pojawił się śliski nalot